Monday, September 14, 2009

Amal Kerana Allah.

Bismillahirrahmanirrahim..
Segala puji bagi Allah, tuhan sekalian alam.. Selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w dan para sahabat, para alim ulamak dan seluruh aktivis-aktivis Islam di seluruh dunia.

Kelmarin 13 Sept 2009 (bersamaan 23 Ramadan) Unit Amal Kaw Indera Mahkota telah berjaya melangsungkan Aktiviti Bulanan (bersempena ramadan) dengan jayanya melibatkan 30 anggota Unit Amal dengan tujuan "beramal" kepada masyarakat setempat.

Aktiviti kami bermula dari awal pagi lagi sekitar jam 9.00 dengan acara menyiapkan bubur lambuk untuk diagihkan kepada masyarakat sekitar Beserah dan Balok pada sebelah petangnya.

Selepas waktu zuhur, kami kemudian berangkat ke beberapa buah taman sekitar Balok Permai untuk menyampaikan sumbangan kepada beberapa keluarga yang daif serta ibu-ibu tunggal yang dikenalpasti tinggal di kawasan berkenaan.

sumbangan telah disampaikan oleh Pengarah Amal Kaw IM kepada keluarga yang terlibat.

Selesai saja solat terawih.. Ceramah Ramadan pula diadakan bertempat di Pentas Utama PUTRA yang mana menampilkan tokoh-tokoh Pemuda iaitu Al-Fadhil Ustaz Nasarudin Tantawi, Ustaz Azman Syafawi Dan Ustaz Suhaimi Saad. Majlis mendapat sambutan yang cukup mengalakkan dan kemantapan para penceramah mendapat pujian daripada hadirin yang hadir.. (setelah sekian lama.. Akhirnya.. Ustaz Din kembali tampil ke Pentas PUTRA)

Bergambar kenangan bersama Al-fadhil Ustaz Azman Syafawi.

Malamnya lepas habis ceramah (sekitar jam12), Tenaga dan khidmat kami diteruskan dengan Justify Fullmembantu Ustaz Nasarudin Tantawi mengangkat barang (almari, kerusi, meja, peti dll) dari rumah lama (Balok) untuk pindah rumah baru di Taman Bukit Pelindung. Walaupun orang lain tengah syok tidur... Kami anggota Amal masih riuh rendah mengangkat perabot-perabot untuk dipindahkan..

walaupun mengantuk.. tapi semua menjadi ceria semula bila bergambar.. hehe

Harta-harta 'ghanimah' yang berjaya dikumpulkan oleh petugas Amal.. Siap untuk Dibahagikan!! haha..

dari kiri (berdiri) : din, amar, apis (mesra disisi amar), joe, dan sham.
dari kiri (duduk) : ijan, aris, yen, Sheikh Azlan, Ustaz din dan penulis.


Alhamdulillah.... aktiviti kami selesai jam 3.00 pagi... masing-masing pulang dengan rasa penat+ngantuk tapi Puas... Sebab dihidangkan sahur oleh ustaz din sekeluarga.. Jazakallah.

"wahai orang-orang beriman, bertaqwalah pada Allah dan carilah wasilah (jalan) untuk mendekatkan diri kepadanya.. dan berjihadlah (berjuanglah) dijalannya, agar kamu beruntung"
(Al-Ma'idah: 35)

"Hidup Indah, Jika Segalanya Untuk Islam"

Allahuakhbar!!

No comments: